I en tid preget av endringer og nye regelverk er det viktig å forstå de regulatoriske forpliktelsene knyttet til låneformidling. I dagens blogginnlegg skal vi derfor dykke ned i «Forskrift om låneformidling» (heretter kalt forskriften), og diskutere noen av de mest betydningsfulle elementene.
Forskriften, som trådte i kraft 1. juli 2023, er ment å regulere foretak og virksomheter som faller inn under loven om låneformidling. Det er spesielt viktig å merke seg at forskriften også gjelder finansforetak som har inngått avtale med aksessoriske låneformidlere og finansagenter.
Interessant nok, er forskriften ikke anvendelig når kommunen eller Husbanken er kredittyter. Det gir rom for mer fleksibilitet for offentlige finansieringsordninger som skal stimulere til for eksempel økt boligbygging.
Forskriften klargjør også begrensninger i virksomhetsområdet. For eksempel er det gitt en presisering rundt formidling av lån gjennom plattformer for lånebasert folkefinansiering. Dette er et spennende felt som stadig vokser og utvikler seg, og det er beroligende å se at forskriften gir klare retningslinjer.
Når det gjelder registrering, er det definerte krav både for aksessoriske låneformidlere og finansforetak. Dette er lagt inn for å sikre tilstrekkelig informasjon for Finanstilsynet og skape en mer transparent prosess for alle involverte parter.
Videre peker forskriften på nødvendigheten av kompetanse og kunnskap hos ledelsen og ansatte i et låneformidlingsforetak. Kravene understreker viktigheten av faglig ekspertise og yrkeserfaring, og det spesifiseres minstekrav til kunnskap og kompetanse for formidling av boliglån.
Forskriften setter også krav til forsikring for låneformidlingsforetak. Dette er en essensiell del av beskyttelsen både for foretakene selv og for låntakere. I tilfelle av en uventet situasjon vil en slik forsikring bidra til å dekke potensielle tap.
Overgangsreglene er et viktig element i forskriften, da de tillater foretakene å justere og tilpasse seg de nye kravene. Foretak som per 1. juli 2023 var registrert som låneformidlingsforetak har ett år på seg til å oppfylle lovens krav. Dette gir tilstrekkelig tid for foretakene å sikre at de oppfyller alle de nødvendige kravene og forberede seg til en ny virkelighet innen låneformidling.
Forskriften om låneformidling er et omfattende dokument som tar sikte på å regulere og styre låneformidlingsforetakene på en effektiv måte. Mens den inneholder mange detaljer, gir den også en strukturert vei fremover for bransjen. Ved å forstå de viktigste aspektene ved forskriften kan foretakene sikre at de overholder alle regelverk og opprettholder en høy standard i låneformidlingsvirksomheten.