Bostedsforbehold

advokat mosjøen
Advokatfirmaet Wulff

Når du søker om fri sakførsel (fri rettshjelp når saken går for domstolen) vil du også få noen ord i brevet fra tingretten om bostedsforbeholdet. Enten at det ikke er opphevet (hvis søkt om) eller at det er opphevet. Vanligste formuleringen er at reglene om bostedsforbehold gjelder.

Bostedsforbehold handler i utgangspunktet om rettshjelpen også skal dekke reiseutgiften til advokaten dersom du velger en advokat som har kontor i et annet distrikt enn der saken går. Du har rett til å velge akkurat den advokaten du ønsker hvor som helst i Norge, men utgangspunktet er at rettshjelpen ikke dekker at du velger en advokat som har kontorsted i et annet distrikt.  I noen distrikt, som Helgeland, er det praksis for å oppheve bostedsforbeholdet mellom de fire Helgelandsbyene hvor advokater har kontor, Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund og Mo i Rana. Utgangspunktet ellers er at bostedsforbeholdet ikke oppheves og at klienter selv må betale hotell, fly, tog o.l.

Du kan søke om opphevelse av bostedsforbeholdet. I praksis er det advokaten som søker. Det er likevel slik at du må ha en god grunn til å velge en advokat i et annet distrikt. De to grunnene jeg har opplevd oftest å føre frem hos domstolene er at du har benyttet samme advokaten tidligere i omfattende eller lignende saker. Har du benyttet samme advokat i samme sakskompleks tidligere er det ofte avgjørende. Bor du i samme distrikt som advokaten vil ofte det også være tilstrekkelig. Dette da det vil være besparende og bedre rettssikkerhet at du kan avvikle møter med advokaten på advokatens kontor.

Mer om bostedsforbehold kan du lese her:

Salærforskriften (se § 8 og § 9)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ring oss