Når du tar skrittet for å opprette en fremtidsfullmakt, er det en rekke betydningsfulle aspekter som krever spesiell oppmerksomhet. I dette innlegget vil vi utforske hva du bør være spesielt oppmerksom på når du utformer en fremtidsfullmakt.
Salg eller overdragelse av fast eiendom
Dersom fremtidsfullmakten omfatter salg eller overdragelse av eiendom, er det essensielt at det klart fremgår hvilke eiendommer fullmektigen har myndighet til å selge. Hvis du ønsker at fullmektigen skal kunne selge primærboligen din, en fritidseiendom eller en tomt, må dette tydelig spesifiseres i fullmakten. Det samme gjelder for andre disposisjoner knyttet til eiendom, som utleie eller overdragelse til fullmektigen.
Identifikasjon av fast eiendom bør inkludere gårds- og bruksnummer, eventuelt seksjons- og festenummer, samt kommunen hvor eiendommen ligger. For borettslagsleiligheter må fullmakten inneholde andelsnummer, navnet på borettslaget og borettslagets organisasjonsnummer. Det er også viktig å vurdere muligheten for at du kan erverve nye eiendommer i tiden fra fremtidsfullmakten opprettes til den eventuelt trer i kraft. Hvis dette er en mulighet, kan det være fornuftig å inkludere en bestemmelse som gjør at fullmakten gjelder også for fremtidige eiendomskjøp, arv eller overtakelser.
Spesielle overveielser om gavedisposisjoner
Ofte ønsker fullmaktsgivere at fullmektigen skal ha myndighet til å gi gaver til sine nærmeste, spesielt i forbindelse med bursdager og høytider. For å unngå uklarheter i forhold til omfanget av gaver og mottakere, bør fullmakten tydelig definere hva gaven skal bestå av og hvem den skal gis til. Dette er spesielt viktig når det dreier seg om gaver som går utover det som anses som vanlig.
Begrensninger i fullmakten
Det er viktig å merke seg at det er visse områder som ikke kan reguleres med en fremtidsfullmakt. Fullmakten kan for eksempel ikke gi fullmektigen myndighet til å avgi stemme ved valg, inngå ekteskap, anerkjenne farskap, gi samtykke til organdonasjon, opprette eller tilbakekalle testament, eller gi samtykke til tvangsbehandling eller kompetanseavgjørelser i andre svært personlige forhold uten spesiell lovhjemmel, som fastsatt i vergemålsloven § 80 tredje ledd.