Bruker noen ditt foretaksnavn?

Retten til et foretaksnavn følger av foretaksnavneloven.

I foretaksnavneloven § 2-1 heter det “Et foretaksnavn må ikke være identisk med et foretaksnavn som er, eller blir, registrert etter allerede innkommet melding til Foretaksregisteret, såfremt det ikke foreligger samtykke fra vedkommende rettighetshaver.”

Hva kan du gjøre dersom noen benytter ditt foretaksnavn?

Du har flere muligheter:

  1. Du kan klage til Foretaksregisteret. Dette gjelder kun dersom ditt eget foretaksnavn allerede er sendt inn til registrering eller allerede registrert, og kun dersom det blir registrert et identisk foretaksnavn i Foretaksregisteret. Identisk tolkes her strengt.
  2. Du kan klage til Patentstyret. Dette gjelder dersom foretaksnavnene ikke er helt identisken, altså kun forvekselbare. Du kan også klage dersom du mener at foretaksnavnet krenker noen av de øvrige vilkårene som fremgår av foretaksnavneloven § 2-6.

Det er viktig å være oppmerksom på at dette kun gjelder for foretaksnavn som er registrert i Foretaksregisteret. Dersom det kun gjelder navn som er registrert i Enhetsregisteret, må du ta ut et sivilt søksmål for å forhindre at noen andre bruker ditt navn.

 

Hvis du lurer på om et foretaksnavn allerede er i bruk, kan du søke på nettsidene til Brønnøysundregistrene.

 

32ProO

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ring oss