Husleieloven åpner for at utleier kan regulere husleien underveis i leieforholdet. Det er i utgangspunktet tre måter en utleier kan regulere en leietakers husleie på. Den ene er ved årlig indeksregulering, jf. husleieloven 4-2. Den andre er ved å tilpasse leien til det som er gjengs leie for lignende leilighet i området, jf. husleieloven § 4-3. Det tredje alternative er regulering av leie til markedsleie ved inngåelse av et nytt leieforhold.
Ønsker utleier å tilpasse husleien til det som er gjengs leie, stiller husleieloven enkelte betingelser. Leieforholdet må ha vart i minst to år og seks måneder uten at det er gjort annen endring av leien enn indeksregulering. Har verdien på leiligheten og derfor leieprisen økt som følge av arbeid som er gjort av leietaker, skal slik verdiøkning gjøres fradrag for ved tilpassing av leie.
Ved tilpassing av leie til gjengs leie skal utleier skriftlig varsle leietaker. Justeringen av leien kan tidligst settes i verk seks måneder etter at skriftlig krav er satt frem.
- Husleieloven § 4-3.1Tilpassing til gjengs leie
Har leieforholdet vart i minst to år og seks måneder uten annen endring av leien2 enn den som kan kreves etter § 4-2, kan begge parter uten oppsigelse sette fram krav om at leien blir satt til gjengs leie på iverksettingstidspunktet ved utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår. Ved leiefastsetting etter første punktum skal det gjøres fradrag for den del av leieverdien som skyldes leierens forbedringer og innsats.
Tilpassing av leien etter første ledd kan tidligst settes i verk seks måneder etter at det er framsatt skriftlig krav3 om det, og tidligst ett år etter at tidligere endring av leien ble satt i verk.
Blir partene ikke enige om hva som er gjengs leie, kan hver av dem kreve at den blir fastsatt etter bestemmelsene i § 12-2.