Tvangsekteskap er et komplekst og sterkt kjønnsdifferensiert fenomen, som påvirker hovedsakelig kvinner og jenter, men også menn og gutter. Dette alvorlige bruddet på menneskerettighetene forekommer over hele verden, uavhengig av etnisitet, kultur og religion. De underliggende årsakene til tvangsekteskap knytter seg ofte til langvarige patriarkalske holdninger og praksiser, og situasjonen varierer fra sted til sted.
Rapporten «Global Estimates of Modern Slavery – Forced Labour and Forced Marriage, September 2022,» utarbeidet av organisasjoner som Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), gir innsikt i forekomsten av tvangsekteskap på verdensbasis. Ifølge rapporten lever omtrent 22 millioner mennesker i tvangsekteskap i dag, og problemet vokser. Familiemedlemmer, spesielt foreldre, er ofte de som utøver tvangen.
Migrasjon er en av de faktorene som kan bidra til tvangsekteskap. Selv om noen migrerer frivillig på grunn av ekteskap, kan migrasjon også sette sårbare grupper i farlige situasjoner. Eksempler inkluderer jenter og kvinner fra høyinntektsland som tvinges inn i ekteskap med utenlandske menn av kulturelle grunner eller for å sikre ektefellens oppholdsgrunnlag.
Tvangsekteskap utgjør en alvorlig krenkelse av menneskerettighetene. Samtidig er retten til å inngå ekteskap av fri vilje en beskyttet rettighet ifølge internasjonale konvensjoner som Norge har tilsluttet seg. Blant disse er FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, FNs konvensjon om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner, FNs konvensjon om samtykke til ekteskap og Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Også Europarådets Istanbul-konvensjon har bestemmelser som forplikter stater til å motvirke tvangsekteskap.
Forpliktelsene som følger av disse internasjonale avtalene er komplekse, og myndighetene må balansere effektive beskyttelsestiltak mot tvangsekteskap med enkeltpersoners rettigheter til å inngå frivillige ekteskap og utøve retten til familieliv.
Norske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å bekjempe tvangsekteskap. Disse inkluderer alderskravet for familieetablering i utlendingsloven og bestemmelser i ekteskapsloven og straffeloven som er utformet for å forhindre tvangsekteskap. Handlingsplaner mot tvangsekteskap har vært på plass siden 1998, og den nåværende handlingsplanen for perioden 2021-2024 omfatter 33 tiltak fordelt på syv departementer og deres underliggende organer.
Norge har valgt å ha en høy grad av beskyttelse mot tvangsekteskap, og en rekke tiltak er på plass for å motvirke dette alvorlige problemet. Disse tiltakene er en del av en bred strategi for å forhindre tvangsekteskap og beskytte de som er mest sårbare.