Arveloven § 14: Uskifte ved ektefelles død

Arveloven inneholder bestemmelser som regulerer hva som skjer med formuen til en avdød ektefelle. I denne artikkelen vil vi se nærmere på § 14 i arveloven, som omhandler retten til uskifte ved den ene ektefellens død.

Retten til å overta felleseiet uskiftet

Når den ene ektefellen dør, har den lengstlevende ektefellen rett til å overta felleseiet uskiftet overfor den førstavdødes arvinger etter loven. Dette betyr at den lengstlevende ektefellen får råderett over formuen som tilhørte begge ektefellene, uten at det skjer en umiddelbar deling eller oppgjør av formuen.

Særeie og uskifte

I tillegg til retten til å sitte i uskifte med felleseiet, kan den lengstlevende ektefellen også ha særeie. Dette særeiet kan være avtalt gjennom ektepakt i henhold til ekteskapsloven § 43, bestemt av en giver eller testator i et testament, eller det kan være resultatet av en avtale med arvingene. Dersom den lengstlevende ektefellen benytter seg av retten til å sitte i uskifte med særeie, blir også særeiet en del av uskifteformuen, med mindre det er avtalt noe annet gjennom ektepakt, testament eller avtale med arvingene.

Samtykkeprosessen

Dersom arvingen som skal gi samtykke til uskifte er mindreårig eller fratatt rettslig handleevne på det økonomiske området, må både vergen og statsforvalteren samtykke i uskifte. Dette er for å sikre at den mindreårige eller den som er fratatt rettslig handleevne, blir ivaretatt på en forsvarlig måte.

Vilkår for samtykke

Det er også mulig å sette vilkår for samtykke til uskifte etter annet ledd. Dette gir fleksibilitet i forhold til hvordan uskifteavtalen utformes.

Tidligere uskiftebo og konkursbo

Dersom enten arvelateren eller den lengstlevende ektefellen allerede sitter i uskifte fra tidligere når arvelateren dør, må det tidligere uskifteboet skiftes før det kan etableres uskifte etter arvelateren. Reglene om uskifte og konkursbo er endret i lovforslaget, og det kreves ikke lenger samtykke fra tingretten hvis arvingens bo er under konkursbehandling.

Fratatt rettslig handleevne

Hvis den lengstlevende ektefellen er fratatt rettslig handleevne på det økonomiske området, kan vergen begjære uskifte med samtykke fra statsforvalteren. Dette sikrer at selv om den lengstlevende ektefellen ikke har full rettslig handleevne, kan retten til uskifte ivaretas.

Ring oss