Begrensninger i uskifte – Arveloven § 19

Uskifte er når en ektefelle kan sitte med arven etter sin avdøde ektefelle og utsette utddelingen av arv til seg selv og andre arvinger. Når man har tatt et valg om å sitte i uskifte så gjelder det en del begrensninger. Disse fremgår av arvelova § 19:

§ 19. Attlevande ektemake som sit i uskift bu, må ikkje utan samtykke frå arvingane gi bort fast eigedom, eller gi andre gåver som står i mishøve til formuen i buet.

Har ektemaken gitt slik gåve utan samtykke, kan kvar av arvingane få gåva omstøytt ved dom dersom gåvemottakaren skjøna eller burde ha skjøna at ektemaken ikkje hadde rett til å gi gåva. Søksmål må reisast innan eitt år etter at arvingen fekk kunnskap om gåva.

Blir kravet om omstøyting gjort gjeldande medan buet er under offentleg skifte, kan det avgjerast av tingretten i samsvar med lov om skifte § 11 andre ledd. Kravet må være sendt inn til tingretten innan eitt år etter at arvingen fekk kunnskap om gåva.

Det som framanfor er fastsett om gåver, gjeld og for sal eller anna som inneheld ei gåve.

Som advokat møter vi ofte på denne bestemmelsen. Den typiske situasjonen er når en eiendom er gitt bort eller solgt til en betydelig underpris uten at avdødes arvinger er varslet om dette og har samtykket.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.