Våre veier er fulle av ulike typer kjøretøyer – fra personbiler og varebiler til lastebiler og busser. Uansett type kjøretøy vi kjører, er sikkerhet en felles og overordnet prioritet. Og i hjertet av denne sikkerheten ligger forskriften om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn. Denne forskriften, som dekker både bruk av bilbelter og styrthjelmer, er laget for å sikre best mulig sikkerhet for førere og passasjerer på norske veier.
Begrepet ‘personlig verneutstyr’ i denne forskriften omfatter enhver form for sikring av sittende personer i et kjøretøy. Men forskriften er ikke begrenset til bilbelter; den inkluderer også bruk av godkjent sikringsutstyr for barn og spesifikke krav for busspassasjerer.
For å skape en sikrere trafikkultur er det spesifisert at alle passasjerer i biler med sitteplasser bak fremre seterad skal bruke bilbelte hvis det er tilgjengelig. Dessuten er det påkrevd med ekstra forholdsregler for barn under 150 cm, inkludert bruk av godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet.
Det er også unntak fra disse reglene, som når kjøretøyet står stille, under rygging, under kjøring i avgrensede områder som garasjer og parkeringsplasser, og under lav hastighets kjøring der føreren jevnlig må forlate sin plass, som ved utdeling av post eller aviser. Imidlertid er det viktig å merke seg at disse unntakene ikke undergraver viktigheten av generell bruk av bilbelter og annet sikringsutstyr.
Videre dekker forskriften spesifikke krav til bruk av styrthjelm under kjøring med beltemotorsykkel, to- og trehjuls motorvogn, og i slede til beltemotorsykkel. Akkurat som med bilbelter, er det også her unntak, men disse unntakene er begrenset og svært spesifikke.
Forskriften fastsetter dessuten hvem som skal ilegges reaksjon for manglende bruk av verneutstyr. Generelt er personer over 15 år ansvarlige for sin egen bruk av verneutstyr, mens førere av motorvogner er ansvarlige for at passasjerer under 15 år bruker påbudt verneutstyr.
Statens vegvesen har rett til å gjøre unntak fra disse forskriftene i enkelte tilfeller, og Direktoratet kan gi nærmere bestemmelser for å implementere forskriftene.
For å konkludere, er det viktig å bemerke at disse forskriftene er innført for å beskytte oss på veiene. De representerer minimumsstandardene for sikkerhet som alle bør følge for å redusere risikoen for skade under kjøring. Husk at personlig verneutstyr er mer enn bare en forskrift – det kan være forskjellen mellom liv og død i en bilulykke.