Når det kommer til kreditors beslagsrett i forhold til ektefellers eiendom, spiller eierforholdene en avgjørende rolle. Dersom en ektefelle har gjeld, kan kreditorene ta beslag i de verdiene som tilhører den gjeldstyngede ektefellen på beslagstiden. Interessant nok, eierforholdet mellom ektefellene får betydelig innvirkning her, da en kreditor ikke kan ta beslag i verdier som tilhører den andre ektefellen. Dette prinsippet er forankret i dekningsloven § 2-2 og ekteskapsloven § 40, som samsvarer med grunnprinsippet om at en ektefelle ikke kan stifte gjeld for den andre ektefellen uten spesifikk hjemmel for dette.
Ektefellenes Eierforhold og Kreditors Beslagsrett
I tilfeller hvor det er uklart hvem av ektefellene som egentlig eier visse eiendeler, kan det oppstå konflikter med hensyn til kreditors beslagsrett. Det er ofte utfordrende for utleggstakere eller et konkursbo å få klarlagt de reelle eierforholdene, da eiendelene kan være eneeie, sameie eller underlagt spesielle regler som «husmorsameie» i henhold til ekteskapsloven § 31 annet ledd. Det kan derfor bli nødvendig med bevismessige vurderinger, og kreditorekstinksjon kan ofte gjennomføres i situasjoner der ektefellene ikke har sikret overdragelsene i samsvar med rettsvernskravene i tinglysningsloven.
Særeie som Beskyttelse mot Kreditorer
Ektefeller oppretter ofte ektepakt om særeie for å beskytte midlene mot den andre ektefellens kreditorer. Imidlertid er det verdt å merke seg at særeie ikke nødvendigvis gir full beskyttelse mot kreditorenes krav. Selv om en ektepakt er opprettet og tinglyst, kan kreditorene under visse omstendigheter fortsatt beslaglegge eiendeler gitt i gave mellom ektefellene. For eksempel, gaver som overstiger en viss verdi kan omstøtes hvis giveren går konkurs innen en viss tidsramme etter at gaven ble gitt.